maanantai 13. joulukuuta 2010

Viiden naiskirjailijan kärki Topelius- ja Lydecken-palkintoehdokkaiksi


Suomen Nuorisokirjailijat ry:n palkintoraati on tänään julkistanut Arvid Lydecken- ja Topelius-palkintoehdokkaat.

Tässä viiden kirjan ehdokaslistat lyhyine perusteluineen:

Arvid Lydecken -palkinnolle

Dieckmann, Maijaliisa: Väläys pimeässä, Avain

Sujuvasti kahdessa eri tasossa kulkeva kirja: tositarina sokeainkirjoituksen keksijän Louis Braillen lapsuudesta ja toisaalta oman aikaamme sijoittuva näkövammaisen Leon koulukuvaus. Periksiantamattomuus loistaa molemmista lapsista.


Hakalahti, Niina: Tuukka-Omar. Kuvitus Jukka Lemmetty, Tammi
Kaksi eri kulttuuria kohtaavat Tuukka-Omarin perheessä. Arkielämä hohtaa seikkailua, isä ja Tuukka-Omar ratkovat yhdessä salaista ongelmaa. Myös Tuukan kaverin huolet hoidetaan.


Kanto, Anneli: FC Tytsyt, Karisto
Oona jatkaa jalkapalloharrastustaan, tuskailee äidin uutta miesystävää ja saa ihailijoita kentän laidalta. Myönteisyyttä puhkuva päähenkilö luo yhteishenkeä ympäristöönsä.


Romppainen, Katariina: Roolipeliä, Otava
Poikatyttö Venla herättää uudessa koulussaan kiusaajien huomion. Hän puolustaa itseään rohkeasti. Sattumien kautta hän löytää mieluisan harrastuksen ja vihdoinkin ystävän.


Voipio, Myry: Ylipainoinen yksisarvinen ja muita kertomuksia. Kuvitus Christel Rönns, Lasten Keskus
Yhdeksän maagista tai hauskaa kertomusta arjesta. Kaikki ei aina ole miltä aluksi näyttää! Kurkut muuttuvat makkaroiksi, lohikäärme uiskentelee salaojissa... Mukavaa ääneenluettavaa koko perheen yhdessäoloon.


Topelius-palkinnolle:


Kuronen, Kirsti: Piruettiystävyys, Karisto
Kun täydellisyyttä tavoitteleva balettityttö Elli uskaltaa olla epätäydellinen, hän löytää oman itsensä. Salaperäinen ystävä jää syrjään. Elli oppii arvostamaan lähellään olevia oikeita ihmisiä.






Laijärvi, Marika: Vaihtoaskelia, WSOY
Opiskelijatyttö lähtee vaihtariksi Saksaan – rikkomaan rajojaan, vahvistamaan itsetuntoaan. Samalla tulevaisuuden suunnitelmat selkiytyvät.


Lähteenmäki, Laura: Aleksandra Suuri, WSOY
Aleksandra on tottunut olemaan perheen keskipiste ja seurapiirinsä tähti. Vaihto-oppilas Tim vie hänen paikkansa. Aleksandran näkökulmasta kerrottu sujuva tarina antaa mietittävää.


Rannela, Terhi: Jäämeri, jäähyväiset ja minä, Otava
Letkeää kerrontaa kaverusten Lapinmatkasta. Nuorten oma ääni on luontevaa. Tärkeitä, ajankohtaisia teemoja erilaisuudesta.


Valmu, Leena: Veera tiellä, WSOY
10-vuotias Veera on äidin kuoltua muutosten edessä: hän ei tyydy sukulaisten järjestelyihin, vaan lähtee etsimään isäänsä. Alkaa vaiherikas matka: selviytymistarina.



Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen ja jäseninä kirjastovirkailija, lasten ja nuortenkirjallisuuden kriitikko Marja Welin, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi sekä freelancer-kriitikko Emma Saure. Voittajat julkistetaan 14. tammikuuta 2011.


Lastenkirjahyllyssä on vuoden mittaan arvioitu Väläys pimeässä, FC Tytsyt, Jäämeri, jäähyväiset ja minä sekä Veera tiellä. Arvioiden jäljille pääsee sivun vasemmasta yläkulmasta hakutoiminnon kautta.

Muut ehdokaskirjat Rouva Huu on arvioinut Helsingin Sanomissa. Hesarin arviot löytyvät helposti kirjan nimen mukaan Kritiikkiportista.

Anneli Kannon FC Tytsyt on asetettu äskettäin myös ehdolle Suomen Urheilumuseosäätiön Vuoden urheilukirjaksi yhdessä viiden muun ehdokaskirjan kanssa. Avarakatseisesta ehdokasasettelusta on varmasti kiittäminen paljolti lasten- ja nuortenkirjailijanakin tunnettua Mika Wickströmiä, joka on yksi raatilaisista. Vuonna 1998 Wickströmin Kunniakierros sai samaisen Vuoden urheilukirja -tunnustuksen.

Rouva Huu jäi kaipaamaan Arvid Lydecken -palkintoehdokkaiden listalta Sari Peltoniemen Kissataksia (Tammi), syrjäytyneiden ja muutoin vähäväkisten puolesta kauniisti puhuvaa lastenromaania.

Ja harmillisesti katveeseen ovat jääneet myös lasten runokirjat. Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen Sinisen kärpäsen sirkus (Otava) on kokonaistaideteos, jolle ei näköjään palkintoraadeilta ole tänä vuonna löytynyt ymmärrystä.

On hyvä, että Arvid Lydecken- ja Topelius-palkintoehdokkaat julkistetaan hyvän matkaa Finlandia Juniorien mediahässäkän jälkeen. Jossain määrin näillä Nuorisokirjailijat ry:n jakamilla palkinnoilla on myös FJ-kisaa korjaava merkitys, joka laventaa vuoden kärkikirjojen luetteloa ja poimii laajasta valikoimasta joukon varteenotettavia lukuelämyksiä. Topelius- ja Lydecken –ehdokkaista ainoastaan Laura Lähteenmäen Aleksandra Suuri oli mukana myös Finlandia Junior -kisassa.

Sekä lastenkirjojen Lydecken- että nuortenkirjojen Topelius-listalla on mukana myös sarjakirjoja: Hakalahden Tuukka-Omar on uuden sarjan aloitusosa, Rannelan Jäämeri, jäähyväiset ja minä kolmiosaisen sarjan päätösosa ja FC Tytsyt sarjan kolmas osa.

Sattuman summaa vai oire jostakin muutoksesta, mutta kaikki ehdokaskirjailijat ovat naisia. Pitäisikö asiasta huolestua?

2 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

"Sattuman summaa vai oire jostakin muutoksesta, mutta kaikki ehdokaskirjailijat ovat naisia. Pitäisikö asiasta huolestua?"

Hetken kummastelin kysymystä, sillä la-nu-kirjallisuus on niin naisvaltaista. Mutta totta on, että jos ehdokkaissa olisi ollut pelkästään miehiä, naisten perään olisi kysytty yhtä lailla.

Rouva Huu kirjoitti...

Naiskirjailijat ovat tänä vuonna olleet hyvässä vedossa, mikä on hieno asia.

Tuskinpa Topelius- ja Lydecken -raati on harjoittanut mitään tietoista sukupuolisyrjintää. Havainto oli vain pakko kirjata ylös ja sanoa ääneen.

Joskus olisi hauska testata lapsia ja nuoria ja luetuttaa heillä sokkona kirjoja, joiden tekijöiden sukupuolta ei ole kerrottu heille ennalta lainkaan.Kuinka määräävässä asemassa kirjailijan sukupuoli todellisuudessa on eri-ikäisten lukijoiden arvoasteikossa?

Onhan näitä esimerkkejä: S. E. Hinton onkin monen hämmästykseksi oikeasti nainen ja Tuija Lehtinen on kirjoittanut pseudonyymillä T. H. Lehtinen Janne-sarjaa.