maanantai 8. helmikuuta 2016

Nettitaidot haltuun









Toim. Tittamari Marttinen: Mediamaassa. Tarinoita lapsista ja mediasta, kuvittanut Janne Harju, 40 sivua, Saarnikirjat 2011.

Elli Mäkilä & Jii Roikonen: Reuhurinne: Nettitaidot, 52 sivua, Otava 2015. Graafinen suunnittelu Päivi Puustinen.





Ei ole Suomen lapsilla hätäpäivää, kun heille tehdään näin inspiroivia kirjoja mediakasvatuksen tueksi!

Lasten medialukutaito ja monilukutaito oli viime viikolla erityisen paljon uutisotsikoissa valtakunnallisen mediataitoviikon takia. 

Tässä kaksi kirjaa, jotka sopivat mainiosti esikoulun ja alakoulun ensimmäisten luokkien mediakasvatuksen tueksi.

Jo neljän vuoden takainen Mediamaassa ottaa pääpiirteittäin yhä ajantasaisesti haltuun lasten erilaisia mediankäyttötapoja. Tekstejä on tilattu suomalaisilta lasten- ja nuortenkirjailijoilta. Kirja on  julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön Lapset ja media -hankkeen tuella.



Kari Levolan Synttärimeilejä -tarinassa eskari-ikäinen Suvi haikailee ulkomaille muuttanutta ystäväänsä ja on sitä mieltä, että synttäritkin menevät pilalle, kun Heta ei pääse paikalle. Kummitädin ja Hetan paketista paljastuu kannettava tietokone, jolla Suvi pystyy olemaan yhteydessä kaveriinsa. 

Mari Mörön Kurrekanava kertoo Iirosta, joka on tehnyt äidin kanssa sopimuksen, ettei pelaisi liikaa tietokonepelejä. Mummolaan meno ei oikein innosta, kunnes Iirolle esitellään oravanpesä, jota voi tarkkailla webbikameran kautta!

Lasten mediankäytön moninaisuus kiteytyy hyvin tähän Janne Harjun
kuvituskuvaan. Janne Harjun digitaalikuvitusta Tittamari Marttisen toimittamaan lasten tietokirjaan Mediamaassa. Tarinoita lapsista ja mediasta (Saarnikirjat 2010).
Jukka-pekka Palviaisen Kuusipuiston kotisivut kertoo Palviaisen Rämäpäät-kirjasarjasta tutuista lapsista, Merituulista, Pilkki-Piasta, Tainasta, Reetaleenasta ja Sonjasta, jotka saavat rehtorilta tehtäväkseen laatia koululle omat kotisivut.

Pasi &  Eva Lönnin Aakkosrosvossa Eva-tyttö opettelee lukemaan  ja on koukuttunut tietokoneen aakkospeliin. 

Leena Virtasen Itkettävän ihana elokuva -tarinassa pohditaan äidin ja tyttären erilaista elokuvamakua ja television käyttötottomuksia.

Meillä on kotona yksi televisio ja kaksi tietokonetta, molemmilla oma kone, äidillä ja minulla. Minun koneeni on äidin vanha, mutta kyllä se toimii. 
Televisiota me katsomme joskus yhdessä, mutta yleensä minä saan katsoa sitä yksin tai kavereiden kansa. Äiti katsoo sitä illalla, kun olen mennyt nukkumaan. Mutta  ei televisiosta tule aina minun ohjelmaani. Silloin voin antaa äidin katsoa omia ohjelmiaan. Mutta jos se katsoo poliisisarjoja, sen pitää varoittaa minua. En halua nähdä sellaisia sarjoja, joissa kuolee ihmisiä. Sen takia en lue edes Harry Pottereita, koska minulle on krrottu, että niissä kuolee ihmisiä. 
         Äitikin ihmettelee sitä. Olet erilainen lapsi, hän huokaisee.

Suomenruotsalaisen Annika Sandelinin Vifsi on julkaistu ruotsiksi ja se kertoo tytöstä, joka haluaisi lemmikkieläimen. Äiti keksii, että tytölle voidaan hankkia virtuaalilemmikki.

Ritva Toivolan Piparipelissä Lassin isovanhemmatkin ovat koukuttuneita tietokoneeseen ja Lassi neuvoo heitä,  mitä kaikkea jännää netistä löytyy.

Elli Mäkilän & Jii Roikosen Nettitaidot on osa Tuula Kallioniemen Reuhurinne-lastenromaanien ympärille syntynyttä tuoteperhettä, joka on laajentunut parin viime vuoden aikana tehtävä- ja puuhakirjoihin ja muihin oheistuotteisiin. 

Tekijänoikeuksien kannalta on hieman outoa, että Kallioniemen tekijyys tulee ilmi vain sisäkannen nimeketiedoissa, vaikka tarinoissa seikkailevat tutut Reuhurinteen alakoulun oppilaat luonteensa ja muiden ominaispiirteiden mukaisin painotuksin.


Jii Roikosen kuvitus on samaan aikaan informatiivista ja hauskaa. Tällä aukeamalla paneudutaan tietokoneiden virustorjuntaan. Jii Roikosen kuvitusta Elli Mäkilän tekstiin tietokirjassa Reuhurinne: Nettitaidot (Otava 2015). 

Reuhurinteen alakoulun oppilaat ovat mitä mainioin läpileikkaus suomalaisesta nykylapsuudesta ja lasten arjesta. Kukin lapsi on aivan oma valloittava, valovoimainen persoonansa. Kaikilla on erilaiset taustat ja mielenkiinnon kohteet: Reuhurinteen koulua käyvät muiden muassa romanityttö Ramona, monikulttuurisen perheen vesa Aba, (yli)suojelevan kasvatuksen yksinhuoltajaisältään saanut Saska, huomionkipeä ja ehkä vähän ylivilkas Möly.


Tötterö haluaa lukea päivän uutiset printtilehdestä ja Saska käyttää
tiedonhakuun puhelinta.  
Jii Roikosen kuvitusta Elli Mäkilän tekstiin tietokirjassa Reuhurinne: Nettitaidot (Otava 2015). 


Nettitaidot-kirjassa kullakin lapsella on myös aivan omat mieltymyksensä ja kiinnostuksen kohteet median, digilaitteiden ja viestinnän suhteen. Jouhevasti etenevä tarina tuo lapset erilaisten mediankäytön pulmien tai ilmiöiden eteen. 

Sivun yläreunassa erilaiset aihetunnisteet kertovat, mistä eri aihepiireistä kullakin aukeamalla on kyse. 

Tietoiskut tai faktalaatikot on painettu keltaisella huomiovärillä ja ne erottuvat sen takia riittävästi tarinasta. Jii Roikosen eloisassa mutta silti havainnollisessa ja tietoainekselle uskollisessa kuvituksessa hyödynnetään myös sekä lasten että välkyn Pöntinen-nimisen koiran puhekuplia ja osa faktasta on upotettu niihin. 

Valtavasta tietomassasta huolimatta kirja on typografisesti yllättävän helppolukuinen ja looginen kokonaisuus.

Reuhurinne: Nettitaidot on mainio todiste siitä, kuinka monipuolista, tanakkaa ja innostavaa lasten tietokirjallisuutta paneutuneella tekijätiimillä saadaan nykyisin aikaan!



Lisää mediakasvatukseen sopivia lastenkirjoja:




Sanna Pelliccioni: Onni-poika tykkää pelata, Minerva 2015

Linda Liukas: Hello Ruby, suomentanut Kirsikka Myllyrinne, Otava 2015

Tuula Kallioniemi, Elli Mäkilä ja Jii Roikonen: Reuhurinne: Nettipuuhat. Tehtäviä ja tuuletusta, riemuja ja ratkaisuja! 48 sivua, Otava 2015

Christine Jüngling & Manfred Tophoven: Vähän aikaa vielä!, suomentanut Seija Kukkonen, Kustannus-Mäkelä 2012

Jaana Kapari-Jatta: Hipsikka, kuv. Sanna Nylén, Finnet-liitto 2010



Sinikka & Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja villi kone, kuv. Aino Havukainen & Sami Toivonen, Tammi 2006




KAVI eli Kansallinen auviovisuaalinen instituutti on  julkaissut päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille netin perusasioista kertovan selkeän oppaan Miten internet toimii. Oppaan voi ladata internetistä maksutta









Tekstiä muokattu 24.2.2015. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

hei haloo! hakkerointi ei ole aina laitonta