perjantai 11. huhtikuuta 2014

Humoristi ja herkän pojan puolestapuhuja on poissa




Hadrianus Mole -kirjojen luoja, brittiläinen Sue Townsend,  kuoli eilen joulukuussa saadun aivoinfarktin jälkeen. Townsend oli kuollessaan 68-vuotias.
Hadrianus Molen murrosikäisen kipuilevan pojan hahmo niitti mainetta vuodesta 1982 lähtien, jolloin ilmestyi sarjan ensimmäinen osa The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 3/4
Antisankari vaikutti sittemmin myös suomalaiseen nuortenkirjallisuuteen tuoden siihen entistä ronskimpaa huumoria ja uutta estottomuutta esimerkiksi pojan murrosiän hormonaalisten myrskyjen avoimen pohdinnan kautta. 
Päiväkirjan käyttö murrosikäisen nuoren tuntojen kuvaajana nuortenkirjoissa yleistyi selvästi myös Suomessa 1980-luvun loppua kohden.
Hadrianus Molen ruotsalainen vastine on Anders Jabobssonin ja Sören Olssonin luoma Bert. Bert-kirjasarja alkoi vuonna 1987 ja siinäkin poika kirjoittaa päiväkirjaan tuntojaan.
Hadrianus Mole on siinä mielessä poikkeuksellinen nuortenromaanin hahmo, että kirjailija ei empinyt ikäännyttää häntä myöhäiseen aikuisikään saakka: vuonna 2009 ilmestyneessä romaanissa Adrian Mole: The Prostrate years  Hadrianus potee eturauhassyöpää! 
Hadrianus-kirjoja ryhdyttiin suomentamaan melko ripeästi: ensimmäinen osa ilmestyi WSOY:n kautta vuonna 1984 nimellä Mikä tsäkä, Hadrianus ja sitä seurasivat Elämä on tautista Hadrianus (1985), Hadrianus Molen tosi tunnustukset (1990), Kenkää kuningattarelle (1993) ja Maailma murjoo, Hardianus (1994). 
Sarjan alkupään kirjoista otettiin uusintapainoksia vuonna 2007, jolloin lanseerattiin Suomessakin vielä uudet Hadrianuksen aikuisikää kuvaavat romaanisuomennokset  Adrian Mole: capuccinovuodet ja  Adrian Mole ja järisyttävät joukkotuhoaseet (2008).
Townsendin suosio perustui Iso-Britanniassa paljolti siihen, että hän kuvasi siekailematta Hadrianus Mole -kirjoissaan myös brittiläistä poliittista ilmapiiriä. 
Kirjojen absurdi huumori ja todenperäinen brittiläisen luokkayhteiskunnan kuvaus kiinnostivat myös aikuisia, joka on taannut sarjalle tasaisen menestyksen: kirjoja omassa teini-iässään lukeneet ovat saaneet jatkaa myös ihailemansa antisankarin myöhempiä edesottamuksia aikuisena! Hadrianus-kirjoista on tehty myös lukuisia sovituksia, Suomessakin tunnetaan Hadrianuksesta tehty tv-sarja. 
Kirjoja on käännetty yli 46 kielelle ja myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.

Townsend sai kokea köyhyyttä varhaisessa aikuisuudessaan kolmen lapsen äitinä, ja tämä kontrasti luultavasti auttoi myös hänen myöhempää uraansa kirjailijana. Hadrianus-kirjojen myyntitulot takasivät hänelle  1980-luvulla hyvän toimeentulon. Hän poti monia sairauksia, mutta ei antanut niiden lannistaa ilmiömäistä huumorintajuaan saati elämänhaluaan. 
Diabetes sokeutti hänet ja viimeiset kirjansa Townsend kirjoitti sanalemalle ne vanhimmalle pojalleen. Hän oli työväenpuolueen vannoutunut kannattaja elämänsä loppun asti. Kirjoilla hankittu omaisuus ei muuttanut hänen katsantokantojaan ja periaatteitaan. Hän asui Leicesterissa ja osti mm. kaksi pubia estääkseen niiden konkurssin! 
Hadrianus-kirjojen lisäksi Sue Townsend kirjoitti muutamia romaaneja sekä näytelmiä ja lukuisia lehtiartikkeleita mm. Observeriin, Sunday Timesiin ja Daily Mailiin

2 kommenttia:

Pepita Ruutu kirjoitti...

Hadrianus-kirjat olivat minun varhaisnuoruuteni tärkeitä kirjoja. Olipa mielenkiintoista kuulla kirjailijan elämästä.

Rita A kirjoitti...

Muistan Adrian Molen TV:stä. Ihan briljantti :)