keskiviikko 8. elokuuta 2012

Liennytystä eskarikuumeeseen


Hannu Hirvonen & Mika Kolehmainen: Sadan asteen eskarikuume. 28 sivua. Karisto 2012.













Näinä päivinä valmistellaan jo monissa kodeissa koulun aloittamista.

Hannu Hirvosen ja Mika Kolehmaisen kuvakirjauutuus on tapahtumamiljöönsä vuoksi napakymppi.

Esikoulun aloittaminenkin voi vähän jännittää lasta etukäteen, vaikka siirtyminen päivähoidosta eskariin onkin aina lapsen itsensä mielestä selvä edistysaskel ja todiste hänen isoudestaan.

Saraa eskarin aloittaminen selvästi jännittää. Nokkelasti hän tosin vierittää syyn kotiin jäämiselle Api-nallen kontolle: marakatin ja nallen sukuinen Api on kuumeessa ja Saran mielestä hänen pitää jäädä hoitamaan sitä kotiin.

Todellinen syy on se, että Sara luulee, että jo eskarissa pitäisi hänen kaverinsa Matildan tapaan olla jo hurjan kiinnostunut kirjaimista ja numeroista ja osata kaikki jo etukäteen. Äiti ja isä hoputtavat Saraa joutumaan kiireellä matkaan.



Hannu Hirvosen tarinassa lapsen tunnemyllerrys jää rivien väleihin ja Mika Kolehmaisen kuvitukseen. Kuvituksen ansiona on esikoulun arkisten tilanteiden todentaminen: ruokailut, yhteiset leikit piirissä ja ulkona sekä lepohetket, joiden tärkeänä osana ovat opettajan ääneen lukemat kirjat. Tällaisten arkisten toimintojen esittäminen voi hälventää aran lapsen pelkoja uutta ja erilaista kohtaan.



Eskariopettajakin hoksaa lasten jännityksen ja kehottaa kaikkia kertomaan, mitä kotona tapahtuu esikoulupäivän aikana. Sara kuvittelee kissojen ja Api-nallen kisailevan ympäri asuntoa, Leon kotona isä nukkuu päivisin, koska on yötöissä ja Eliaksen kotona remonttimiehet käyttävät kaiken työaikansa eväiden syömiseen, sillä remontti ei edisty yhtään…

Esikoulupäivä kuluu nopsaan, ja kotona Saraa ja vanhempia odottaa täysi kaaos: aivan kuin Saran villit kuvitelmat olisivat toteutuneet. Todellisena syynä taitaa kuitenkin olla isän aamutohinassa eteiseen unohtama roskapussi…

Ei kommentteja: