torstai 1. syyskuuta 2011

Anarkistisia, hilpeitä ja viihdyttäviä kuvakirjoja


Babette Cole: Prinsessa Hoksnokka rikkoo sääntöjä. Suomentanut Raija Rintamäki. 30 sivua. Kustannus-Mäkelä 2010.

Jeanne Willis & Tony Ross: Lötkökissa ja rötkökoira. Suomentanut Raija Rintamäki. 29 sivua. Kustannus-Mäkelä 2009.






Karkkilassa sijaitseva Kustannus-Mäkelä juhlii tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa. Kustantamo on erikoistunut käännöskuvakirjojen ja erilaisten harrastekirjojen kustantamiseen. Kustannus-Mäkelä on perheyritys, jonka perusti vuonna 1971 Orvo Mäkelä. Nykyisin hänen poikansa Atso Mäkelä johtaa yritystä ja vastaa kustantamon linjauksista.

Mäkelän kuvakirjatarjonta on yleissävyltään joko humoristista tai valistavaa. Tuotannon painopiste on anglosaksisessa kuvakirjallisuudessa. Mäkelä on lanseerannut Suomen markkinoille muiden muassa Babette Colen kuvakirjat ja ison osan Tony Rossin kuvakirjoista.

Kustantamo tekee myös kiinnostavia poimintoja ruotsalaisesta kuvakirjallisuudesta (esim. Birgitta Stenbergin ja Mati Leppin Perttu-sarja, Jujja Wislanderin ja Sven Norqvistin Mimmi lehmä –sarja sekä Stefan Castan & Mimmi Tollerup-Grkovicin Mustikkajengi-sarja).

Viime vuosina Mäkelä on julkaissut runsaasti ns. uusasiallisia valistushenkisiä saksalaisia kuvakirjoja lapsen arkeen liittyvistä, ohimenevistä pikkuongelmista, esim. sosiaalisista tilanteista, ylivilkkaan lapsen arjesta ja sisaruskateudesta (Lucy Scharenberg & Manfred Tophoven: Tänään ei riidellä!, 2010; Uta Charlotte Stern & Manfred Tophoven: Äiti kuuluu minulle!, 2009 ja Rosemarie Künzler-Behncke & Manfred Tophoven: Vauhdikas Rasmus, 2008).

Tärkeää työtä kustantamo on tehnyt helppolukuisten, lukemaan opetteleville suunnattujen sarjojen (esim. Lukukaveri-, Kirjakaveri- ja eriväriset Banaani-sarjat) kustantajana. Tämän vuoden uutuuksissa on myös entistä enemmän tavutettuja lastenkirjoja, koska niille on havaittu jälleen kysyntää.

Brittiläisen Babette Colen kuvakirjat sohaisevat rohkeasti ja huumorin ryydittäminä elämän ydinasioita. Colen omintakeinen tyyli syntyy ronskista huumorista, groteskista kuvituksesta ja aikuisen auktoriteetin kyseenalaistamisesta. Hän on aina tarttunut kernaasti sellaisiin aiheisiin, joita vallalla oleva aikuiskulttuuri pyrkii lapsilta peittämään tai peräti sensuroimaan. Colen valttina on nimenomaan niukalle tekstille potkua antava kuvitus, jolle on tyypillistä leikillisyys, ilkamointi ja jopa tietty banaalisuus.







Prinsessa Hoksnokka rikkoo sääntöjä on parodinen tulkinta klassisten satujen hyvin käyttäytyvistä ja siivoista pikkuprinsessoista. Äiti hätistää Hoksnokan satuprinsessojen sisäoppilaitokseen oppimaan hyviä tapoja, joita prinsessa tarvitsee - äitinsä mielestä - menestyäkseen avioliittomarkkinoilla. Hoksnokka ei selviydy koulun testeistä hääppöisesti ja villitsee vielä muutkin oppilaat anarkiaan.

Prinsessa Hoksnokka seikkailee myös kirjoissa Prinsessa Hoksnokka (1987) ja Eläköön, prinsessa Hoksnokka! (2005). Ne ovat feministisiä, kujemielisiä nykysatuja, joissa tytöt viis veisaavat perinnäisistä käytöstavoista ja säädyllisyydestä.


http://www.horridhenry.co.uk/pages/content/index.asp?PageID=102

Nykylapset tuntevat Tony Rossin luoman, Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeliä roimasti kurittomamman Häijy-Henrin, joka seikkailee kirjojen lisäksi myös television lastensarjassa. Erilainen vallattomuus onkin tyypillistä myös monille muille Rossin kuvakirjasankareille.

Lötkökissa ja Rötkökoira on moraliteetti, joka puhuttelee kenties parhaiten aikuisia. Mukavuutta rakastava pariskunta huomaa eräänä päivänä sohvansa kutistuneen. Elämänmuutos ei niiden mielestä ole kuitenkaan tarpeen: ne jatkavat mässäilemistä ja joutilasta elämäänsä samaan vanhaan tapaan… kunnes niiden on aivan pakko lähteä liitoksistaan natisevasta kodistaan avaraan maailmaan. Liikunta tekeekin niille ihmeen hyvää ja ne palaavat kuin uudestisyntyneinä takaisin kotiin.




Kuvakirjan vaellustarina muistuttaa Janoschin iki-ihanaa kuvakirjaa Oi ihana Panama, jossa karhu ja tiikeri lähtevät Panamaan vaikka palaavatkin oikeasti täyden ympyrän kiertäen takaisin kotiinsa, jota luulevat Panamaksi. Seikkailut maailmalla ovat laventaneet heidän perspektiiviään ja elämänkokemustaan.

Jean Willis ja Tony Ross ilkamoivat aikuisten jumiutuneilla tavoilla ja tottumuksilla. Tämän kuvakirjan toivoisi löytyvän kirjakaupoista ja kirjastoista monenkirjavien elämäntaito-oppaiden hyllystä!

Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi vakaaseen keski-ikään tullutta, mutta varsin virkeää ja herkästi ajan ilmiöihin reagoivaa kustantamoa! Juhlavuoden kunniaksi rouva Huu lupaa poimia kustantamon viime aikojen tuotannosta syksyn mittaan myös muita kiinnostavia kuvakirjoja.

Ei kommentteja: