perjantai 14. tammikuuta 2011

Lydecken Dieckmannille ja Topelius Kuroselle


Hetki sitten on jaettu Nuorisokirjailijat ry:n vuotuiset Lydecken- ja Topelius-palkinnot Maijaliisa Dieckmannille lastenromaanista Väläys pimeässä. Louis Braille ja pistekirjoituksen tarina (Avain 2010) ja Kirsti Kuroselle nuortenromaanista Piruettiystävyys (Karisto 2010).






Palkintoraati luonnehtii teoksia seuraavasti:

Sujuvasti kahdessa eri tasossa kulkeva tarina: tosikertomus sokeainkirjoituksen keksijän Louis Braillen lapsuudesta ja toisaalta omaan aikaamme sijoittuva näkövammaisen Leon koulunkäyntikuvaus. Periksiantamattomuus loistaa kummankin ajanjakson lapsista. Kirjailija yhdistää taitavasti faktaa ja fiktiota. Historian elävöittämistä parhaimmillaan.


Kahdeksasluokkalainen Elli väsyy suorituspaineisiin: pitää menestyä koulussa ja baletissa, pitää olla hoikka. Salaperäinen Doris-ystävä on joka tapauksessa ylivoimaisen täydellinen. Kun Elli uskaltaa olla epätäydellinen, myös ilo palaa elämään. Rinnakkaisluokan Tuukka pitää tytöstä vilpittömästi ja saa Ellin luottamaan itsenäisiin ratkaisuihinsa. Mutkatonta ja luontevaa nuorisokuvausta.


Rouva Huu on iloinen, että palkintosade osuu välillä myös pienempien kustantamoiden teoksille. Karistossa on viime vuosina panostettu kotimaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen aivan uudella volyymillä ja ammattitaidolla. Avaimen vasta alullaan olevaan lasten- ja nuortenkirjatuotantoon Rouva Huu suhtautuu myös iloisen odottavalla mielellä.

Olen arvioinut Kurosen Piruettiystävyyden
Helsingin Sanomissa ja Dieckmannin teoksen Lastenkirjahyllyssä viime vuoden toukokuussa.

Porvoossa asuva Maijaliisa Dieckmann (s. 1934) on saanut Topelius-palkinnon aiemmin historiallisesta nuortenromaanistaan Luostarin Piritta vuonna 2003.

Dieckmann on uuttera ja taitava historiallisen lasten- ja nuortenromaanin taitaja, jonka teoksia on ilmestynyt viime vuosina useammallakin kustantajalla: Fredrika-rouvan koulu (2007), Kerjäläistyttö ja sissipäällikkö (2009) ja aivan painotuore Satujen kuningas. Sakari Topeliuksen tarina (2011) Schildtsin kautta ja Ville Romunen –sarja Kustannus-Mäkelän kautta (v:sta 2004). Tänään palkittu Louis Braillen elämästä kertova Väläys pimeässä voisi hyvinkin aloittaa historian suurmiesten ja –naisten elämästä kertovan sarjan.

Lempäälässä asuva Kirsti Kuronen (s. 1966) on nopeassa tahdissa vakiinnuttanut paikkansa varhaisnuortenkirjallisuudessa. Vuodesta 2004 ilmestynyt Vili Voipio –sarja rikastutti humorisen poikakirjallisuuden vähäveristä kotimaista tarjontaa ja viime vuonna alkanut Kuituset-sarja liittyy klassisen kotikertomuksen perinteeseen, ydinperheen rajoja mukavasti liikautellen. Kuituset ja isän koodi, sarjan toinen osa, kopsahti Rouva Huun postilaatikkoon eilen ja eiköhän sen tuore lukukokemus tekeydy kohdakkoin arvioiksi asti Lastenkirjahyllyyn. Ja tänä vuonna Kuronen laajentaa reviiriään myös nuortenlyriikkaan Likkojen lipas -runokokoelmallaan.

Rouva Huu onnittelee tämänpäiväisiä voittajia!

1 kommentti:

kirsti k kirjoitti...

Kiitos onnitteluista, Rouva Huu!
Olipa ikimuistoinen päivä. Liitelen seuraavat kymmenen vuotta, ellen jopa kaksikymmentä.

Kirjojen pistäminen paremmuusjärjestykseen on aina vähän hankalaa, siinä on suuri osuus henkilökohtaisilla mielipiteillä ja mieltymyksillä, väistämättä joka vuosi jää upeita TIMANTTEJA ilman ehdokkuuksia ja palkintoja. Haluaisin lähettää kiitoshalauksen kaikille timanttisille, jotka kirjoittavat lapsille ja nuorille. Tärkeää työtä! Ja kiitos tietenkin Rouva Huulle, joka liputtaa uutterasti lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolesta, Lastenkirjahylly on helmi.

Ja Maijaliisalle Porvooseen jättionnet vielä kerran!