lauantai 20. maaliskuuta 2010

Elämäkerta tytöstä, jolla oli satusilmät


Sirpa Kivilaakso: Satukuningatar Anni Swan. Elämä ja teokset. 275 sivua. Atena 2009. Kansi Aino Ahtiainen.

Sirpa Kivilaakso teki kirjallisuustieteen väitöstutkimuksen Anni Swanista vuonna 2008 (Lumometsän syli. Anni Swanin satusymbolismi 1896–1923. Atena 2008) ja tämä tieteellistä tutkimusta populaarimpi elämäkerta on luonteva jatko väitökselle. Anni Swanista on ilmestynyt aiemmin kirjallisuudentutkija Maija Lehtosen lisensiaatintutkimukseen perustuva teos Anni Swan (WSOY 1958), joka elämän ja tuotannon ohella kävi läpi Swanin kirjallisia vaikutteita.

Kivilaakso nojaa Lehtosen perustutkimukseen, mutta hänellä on ollut käytössään myös laaja arkistoaineisto, muun muassa Anni Swanin pojan Antero Mannisen ja hänen pojantyttärensä Hellevi Arjavan pieteetillä toimittamat kirjekokoelmat.

Kivilaakso piirtää Anni Swanista (1875–1958) eloisan ja vähin erin omasta erityisestä kirjailijakutsumuksestaan tietoiseksi tulevan kulttuurikodin kasvatin muotokuvaa. Historiallista ja kulttuurista ajankuvaa taustoitetaan riittävästi ja nykylukijan on näin helpompi suhteuttaa Swanin varhaista emansipatorisuutta ja uhmakkuutta. Tyttöjen koulutusmahdollisuudet olivat vielä 1800-luvun lopullakin niukat ja lukukausimaksut jopa kaksinkertaiset poikiin verrattuna. C. G. Swan antoi kuitenkin kaikkien yhdeksän tyttärensä käydä tyttökoulua ja he kaikki hankkivat itselleen myös ammatin – mikä oli tuolloin varsin harvinaista.

Edistysmielisen kotikasvatuksen ansiosta Anni Swanillekin oli luontaista valita sittemmin ns. kumppanuusavioliitto toisen kirjailijan, Otto Mannisen, kanssa sekä perustaa perhe ja jatkaa sen rinnalla myös täysipainoista kirjailijan, suomentajan ja lastenlehden toimittajan uraansa.

Kivilaakson Anni Swan –elämäkerta hahmottelee kiinnostavasti edelleen melko vähän tutkittua suomalaisen lastenlehdistön varhaista historiaa. Anni Swan toimitti elämänsä aikana monia keskeisiä lastenlehtiä, Pääskystä, Nuorten Toveria ja Sirkkaa. Muutamat hänen nuorisoromaaneistaan ilmestyivät alunperin lastenlehtien jatkokertomuksina ja samalla Swan sai lukijapalautteen kautta luontevan yhteyden lukijoihinsa.

Kivilaakso kirjoittaa selkeästi ja innostavasti kohteestaan. Anni Swanin kuoleman jälkeen hänen kustantajansa WSOY järjesti rakastetun satu- ja nuorisokirjailijan kunniaksi muistokilpailun, jonka voitti Merja Otava modernilla nuortenromaanillaan Priska (WSOY 1959). Kivilaakso mainitsee hieman harhaanjohtavasti, että vastaava kilpailu järjestettäisiin edelleen joka kolmas vuosi ja palkintona jaettaisiin Anni Swan –mitalia. Kyse on kuitenkin IBBY Finlandin joka kolmas vuosi jakamasta tunnustuspalkinnosta korkeatasoiselle kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjalle ja -kirjailijalle, ei siis varsinaisesta kilpailusta.

Erityiskiitoksen kirja saa kauniista ulkoasustaan, levollisesta taitostaan, runsaasta kuvituksestaan ja jugend-henkisestä typografiastaan. Tällaisia mukaansa tempaavia elämäkertoja lastenkirjallisuuden rakastetuista kotimaisista klassikoista toivoisi ilmestyvän rutkasti nykyistä enemmän!

Tampereella on ensi maanantaina 22.3. tilaisuus kuunnella FT Sirpa Kivilaakson kirjaan liittyvää alustusta Anni Swanista Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutissa (Puutarhakatu 11 A) klo 17 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin.

Ei kommentteja: